Πρωτομαγιά 2019 στο Ηραίο, Λουτράκι Κορινθίας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
01/05/2019

ΩΡΕΣ/TIME
10:00 am - 5:00 pm


Πρωτομαγιά 2019 στο Ηραίο, Λουτράκι Κορινθίας.
Μια άλλη διάσταση της Πρωτομαγιάς στο μαγευτικό παραθαλάσσιο Ιερό της Ήρας, στην Κορινθία. Πέρα από το να χαρούμε στη λουλουδιασμένη φύση, σε ένα χώρο υποβλητικό με το βωμό να δεσπόζει δίπλα στο κύμα, θα γνωρίσουμε μέσα από αρχαία κείμενα και βιωματικά δρώμενα την Ήρα και τη Μήδεια -που σε αυτό το χώρο συναντήθηκαν- εξερευνώντας μέσα μας το πεδίο: Γυναίκα.
WORKSHOP
Ο Σωκράτης πριν πιει το κώνειο ισχυρίζεται πως για «της ψυχής θεραπείαν» «η αλήθεια είναι στην πραγματικότητα ένα είδος κάθαρσης απ’ όλα τα αρνητικά συναισθήματα». Η αλήθεια για τη γυναίκα έχει καθρεφτιστεί με το διαυγέστερο τρόπο στην ελληνική μυθολογία, στην τραγωδία, αλλά και στην ετυμολογία και την εσώτερη σημασία των λέξεων της γλώσσας μας.
1.Οι ελληνικοί μύθοι καθρεφτίζουν τη μυθολογία για τη γυναίκα και τον άνδρα που έχουμε ενστερνιστεί μέχρι σήμερα.
2. Ο Ευριπίδης, με την κατεξοχήν ψυχαναλυτική ματιά για τη γυναίκα, στη «Μήδεια», με αφορμή την πράξη της μητέρας δολοφόνου, ανατέμνει τη γυναίκα και τον άνδρα ως συζύγους και γονείς. Με ειλικρίνεια και τόλμη αναλύει στερεότυπα, όπως η ευτυχία στο γάμο, η ευτυχία της απόκτησης παιδιών, καθρεφτίζει τη χειραγώγηση των παιδιών στην αντιπαράθεση των γονιών, τα όπλα άνδρα και γυναίκας στο παιχνίδι εξουσίας στη σχέση κ.ά. Οι διάλογοι Μήδειας – Ιάσονα πολλά θυμίζουν από δικούς μας καθημερινούς και οι μονόλογοι της Μήδειας είναι από τα σημαντικότερα κείμενα που έχουν γραφτεί για την αλήθεια της γυναίκας. Η μητέρα Μήδεια εξακολουθεί να υπάρχει. Παραστατικότατα ο Γιαννούλης Χαλεπάς στα γλυπτά του απεικονίζει τη μητέρα του ως Μήδεια, δολοφόνο της προσωπικότητάς του, από νοιάξιμο βέβαια και φροντίδα.
3. Οι λέξεις για το σώμα στη γλώσσα μας καθρεφτίζουν τα προπατορικά λάθη στην αντιμετώπιση των γυναικών.
Με αυτά τα τρία εργαλεία μέσα από βιωματικά δρώμενα και ανάλυση αρχαίων κειμένων και λέξεων θα εξερευνήσουμε την αλήθεια μας. Στόχος μας η λύτρωση από προαιώνιες παγιωμένες στάσεις και οι υγιέστερες σχέσεις. Το Ηραίο προσφέρεται, διότι υπήρξε κατεξοχήν χώρος καθαρτήριας λύτρωσης γυναικών και ανδρών.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
Ο ήλιος, η θάλασσα και τα Λουτρά είναι εκεί. Μην ξεχάσετε καπέλο, γυαλιά ηλίου, μαγιώ, πετσέτα και ψάθα για να καθίσουμε κάτω.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.30 Ραντεβού στο Ηραίο, στο εκκλησάκι
11.00-14.00Βιωματικό Workshopαπό τη Δήμητρα Καμαρινού
«Μήδεια και Ήρα. Όψεις της σύγχρονης γυναίκας, από την κατανόηση στην κάθαρση.»
14.00 Μπάνιο στα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου
16.00 Γεύμα με βιολογικά πιάτα, ψαγμένα χορτοφαγικά και όχι μόνο, στο εστιατόριο«Πέντε Σκούφοι» στην Κόρινθο, Κύπρου 37.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους και για τελευταία στιγμή. Όμως καλό είναι να δηλώσετε στη Βιοσύνθεση μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, πόσοι θα έρθετε, για το εστιατόριο.
Κόστος εργαστηρίου: 50 ευρώ(παιδιά δωρεάν). Τα χρήματα θα δοθούν σε αγαπημένη φίλη από τη Βιοσύνθεση που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και οικονομική δυσκολία. Όποιος θέλει να βοηθήσει καταθέτοντας χρήματα, αυτά θα συγκεντρωθούν στους λογαριασμούς:
GR7301103790000037974595219 Εθνική Τράπεζα
GR5401713350006335010225721 Τράπεζα Πειραιώς
Δικαιούχος: Βαγγέλης Σκαπεντζής

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΗΡΑΙΟ
Από το Λουτράκι κατευθύνεστε προς Περαχώρα. Ακολουθείτε τη διασταύρωση αριστερά προς Λίμνη Βουλιαγμένης και Ηραίο.

Map Unavailable