Αφιέρωμα στον DAVID BOADELLA, Μέρος 3ο

Αφιέρωμα στον David Boadella

Όταν η Αλήθεια μας Αγγίζει

Λίλη Αναγνωστοπούλου

Συμβαίνει πάντα όταν η αλήθεια μας αγγίζει.
Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί τη Βιοσύνθεση χωρίς να δει τον Ντέιβιντ ούτε να σκεφτεί τον Ντέιβιντ χωρίς να δει την Βιοσύνθεση. Ο άνθρωπος έχει γίνει το έργο και το έργο είναι ο άνθρωπος. Αυτό είναι ένα μεγάλο πνευματικό επίτευγμα. Υπάρχει μια μεγάλη πνευματική δύναμη που τον οδηγεί στην αφοσίωση, την δέσμευση, τη διορατικότητα, την προσφορά του έργου του. Όποιος τον έχει δει να εργάζεται, συγκινείται από τον πυρήνα της ύπαρξής του, όπως συμβαίνει πάντα όταν η αλήθεια μας αγγίζει.
Πιστεύω ότι αυτή η βαθιά επαφή με την αλήθεια είναι το χαρακτηριστικό της Βιοσύνθεσης που διατηρεί για τόσα πολλά χρόνια, τόσους πολλούς ανθρώπους, αφοσιωμένους σε αυτό το έργο σε όλο τον κόσμο. Αυτή η διεθνής ομάδα εκπαιδευτών, μαθητών, θεραπευτών και πελατών της Βιοσύνθεσης μοιράζονται ένα πολύτιμο κομμάτι της αλήθειας για την ανθρώπινη φύση και την προσφορά βοήθειας που αναγνωρίζεται αμέσως ως ένα ιδιαίτερο είδος επαφής, παρουσίας και συνάντησης, ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο καθένας ασκεί τη θεραπευτική του αποστολή.
Γίνεται καθήκον ζωής για το σύνολο της κοινότητας να το διαμορφώσει, να το γειώσει, να το διατυπώσει με λέξεις, να το κάνει να λειτουργήσει. Με αυτόν τον τρόπο προσδίδει επίσης ένα βαθύτερο νόημα και αξία στη ζωή των μελών της κοινότητας.
Ήμουν φοιτήτρια διδακτορικού της Ψυχολογίας στο Εδιμβούργο τη δεκαετία του ’70. Πηγαίνοντας στα μεγάλα βιβλιοπωλεία στο Λονδίνο, βρήκα το βιβλίο «Bioenergetics» του Alexander Lowen, το οποίο και αγόρασα, καθώς είχα ενδιαφέρον για το έργο του Reich από τις σπουδές μου πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Διάβασα το βιβλίο αυτό μόνο αφού ολοκλήρωσα τις διδακτορικές μου σπουδές και θεώρησα ότι περιείχε τις πιο πολύτιμες γνώσεις ψυχολογίας από όλα τα άλλα βιβλία μαζί, που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Έτσι, αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το είδος εργασίας.
Γνώρισα τον David σε ένα συνέδριο Βιοενεργειακής στο Βέλγιο, και ο τρόπος που χρησιμοποιούσε το άγγιγμα ήταν αυτός που με έπεισε να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου στη Βιοσύνθεση, την οποία μόλις είχε αρχίσει να οργανώνει εκείνη την εποχή.
Η σωματική ψυχοθεραπεία δεν είναι απαραίτητα μια θεραπεία αφής, αλλά η Βιοσύνθεση είναι, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείς το σωματικό άγγιγμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου. ‘Όπως το καταλαβαίνω, επειδή συλλαμβάνει μια βαθιά αλήθεια για την ανθρώπινη φύση, με την οποία κάθε θεραπευτής της Βιοσύνθεσης έρχεται σε επαφή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, κινείται μέσω αυτών στους θεραπευόμενους του, και οδηγεί αμέσως στην αυτό-φροντίδα και την συμπόνοια για τον Εαυτό, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες λέξεις ή τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν. Έχει να κάνει με την επαφή. Αυτό είναι που εννοώ με τον όρο θεραπεία με την αφή.
Για αυτό το δώρο ειδικά, θα ήθελα να επιστρέψω σε εσένα David μια βαθιά ευγνωμοσύνη, ως δώρο για τα 80ά γενέθλια σου. O Θεός να ευλογεί πάντα εσένα και όλους εμάς που έχουμε εμπνευστεί από εσένα. Σε ευχαριστώ για όσα μας αποκάλυψες, για όλα όσα έκανες για εμάς. Σε ευχαριστούμε επίσης και για όσα δεν έκανες, καθώς αυτό δίνει χώρο σε εμάς για να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι. Εύχομαι να παραμείνεις καλά για πολλά ακόμη χρόνια για να συνεχίσεις να διδάσκεις, να καθοδηγείς, να μοιράζεσαι και να μας εμπνέεις όλους.

Δημοσιεύθηκε με την άδεια του. Πρώτη έκδοση στο “Something always goes further…” Εορταστική έκδοση προς τιμήν των 80ων γενεθλίων του David Boadella, Εκδόσεις Orgon Erwin Kaiser, Ελβετία.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό INTERNATIONAL BODY PSYCHOTHERAPY JOURNAL, τεύχος Άνοιξη / Καλοκαίρι 2021

Μετάφραση κειμένου: Δέσποινα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Καλημέρης