Bιβλία

Τα δύο βιβλία, Το Σώμα στον Κόσμο και ο Εαυτός στο Σώμα, συλλογικό έργο και Θεραπεία του Τραύματος στο Αιώνιο Παρόν του Τώρα, του Βασίλη Χριστοδούλου αναφέρονται στη σωματική ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της Βιοσύνθεσης, το πρώτο θεωρητικά και το δεύτερο μέσω κλινικών περιπτώσεων. Η Βιοσύνθεση αναγνωρίζει το σώμα ως φορέα ύπαρξης, που γνωρίζει περισσότερα από τον λογικό νου ως προς το τί είμαστε και τί χρειαζόμαστε για να θεραπευτούμε.

Το_Σώμα_στον_Κόσμο

You can purchase this book online or at the following bookstores:

Ianos

 

Το Σώμα στον Κόσμο και ο Εαυτός στο Σώμα

Επιμέλεια Λίλη Αναγνωστοπούλου

Το Σώμα στον Κόσμο και ο Εαυτός στο Σώμα είναι μια επετειακή έκδοση για τα 20 χρόνια του Ελληνικού κέντρου Βιοσύνθεσης. Προσφέρει ένα ταξίδι από τις απαρχές της σωματικής ψυχοθεραπείας έως τις εφαρμογές της σε θέματα του σύγχρονου ανθρώπου. Προέκυψε από τη συλλογική προσπάθεια όσων θεραπευτών της Βιοσύνθεσης θέλησαν να συνεισφέρουν με άρθρα και κλινικές εφαρμογές, με σκοπό να παρουσιαστεί ένα τμήμα της δουλειάς του Ελληνικού Κέντρου Βιοσύνθεσης στο ευρύτερο κοινό και τον ευρύτερο θεραπευτικό χώρο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες όπου παρουσιάζονται τόσο θεωρητικές έννοιες της Βιοσύνθεσης όσο και πρακτικές εφαρμογές της.                                                                                   Εξετάζονται θέματα όπως η γείωση κι η σχέση μας ως φυσικό σώμα με τη βαρύτητα και οι ψυχολογικές της προεκτάσεις στην αίσθηση του εαυτού. Αναλύεται η σχέση της Βιοσύνθεσης με παλαιότερες και νεότερες ψυχαναλυτικές έννοιες που βρίσκονται στον πυρήνα της θεωρητικής της προσέγγισης και παρουσιάζονται παλαιότερα άρθρα προ και περιγεννητικής ψυχολογίας. Περιγράφεται το εμβρυολογικό μοντέλο που αποτελεί τη βάση της Βιοσύνθεσης κι εξετάζονται οι έννοιες του δεσμού και της συνύπαρξης από σωματική άποψη. Αναφέρεται στο ρόλο του ψυχοθεραπευτή και στην καταλυτική επιρροή του στην εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας. Αναλύεται η εφαρμογή της Βιοσύνθεσης στην αντιμετώπιση του τραύματος και διερευνώνται οι βασικές έννοιες του τραύματος στην κοινωνία του σήμερα. Τέλος, διερευνώνται θέματα που σχετίζονται και με άλλους επιστημονικούς χώρους, όπως η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος κι η διαφήμιση αναφορικά με προβλήματα όπως οι διατροφικές διαταραχές, η υπογονιμότητα κ.α. από την πλευρά της Βιοσύνθεσης.

"Το Σώμα στον Κόσμο και ο Εαυτός στο Σώμα" αποτελεί έναν οδηγό στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Βιοσύνθεσης. Παρουσιάζει τον άνθρωπο με τα μάτια της Βιοσύνθεσης ως ολοκληρωμένη οντότητα σώματος, συναισθήματος, νόησης και πνεύματος και καταγράφει, μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά και συνεδρίες, τις διαδικασίες εκείνες που θα τον οδηγήσουν σε ένα καινούργιο τρόπο ύπαρξης και ζωής που να ταυτίζεται με τις βαθύτερες ανάγκες του.

Θεραπεία_Τραύματος

You can purchase this book online or at the following bookstores:

Ianos

 

Θεραπεία του Τραύματος στο Αιώνιο Παρόν του Τώρα

Βασίλης Χριστοδούλου

Στο βιβλίο Θεραπεία του Τραύματος στο Αιώνιο Παρόν του Τώρα ο Βασίλης Χριστοδούλου ενώνει το νού με την καρδιά. Με άρτια επιστημονική τεκμηρίωση σχολιάζει τις κλινικές περιπτώσεις που παρουσιάζει και διατυπώνει τις επιστημονικές αρχές της ψυχολογικής θεωρίας και της θεραπευτικής διαδικασίας με τρόπο απλό και ξεκούραστο. Με έκδηλη αγάπη για τους θεραπευόμενούς του παρουσιάζει την πορεία της θεραπείας τους, συγκινώντας τον αναγνώστη που γίνεται με αυτό τον τρόπο συνοδοιπόρος του επίπονου ταξιδιού τους. Η ύψιστη σπουδαιότητα του παρόντος χρόνου, που είναι και ο μόνος που πραγματικά έχουμε, επανέρχεται συχνά όταν περιγράφει το «θαύμα της θεραπείας». Η πλαστικότητα του εγκεφάλου και ολόκληρου του σώματός μας επιτρέπει να εγγράψουμε μια καινούρια εμπειρία σε αντικατάσταση της παλιάς. Αυτό συμβαίνει στο αιώνιο τώρα με την καθοδήγηση του θεραπευτή, τη συμπόνια και τη γνώση που αποκτάται από το βίωμα. Έτσι ο άνθρωπος ξανακερδίζει τη σύνδεση με τον εσωτερικό πυρήνα του και την επίγνωση της σύνδεσής του με όλους και με όλα. Η εσωτερική, ατομική σύνδεση αναγνωρίζει την εξωτερική, συλλογική ενότητα. Η διευρυμένη προσωπική ταυτότητα και αντίληψη συνεπάγεται τελικά διευρυμένη συνειδητότητα ύπαρξης. Με τη Βιοσύνθεση φτάνουμε στο σημείο που η νευροψυχολογία και οι πνευματικοί δρόμοι συναντώνται.