Ντέϊβιντ Μποαντέλλα

Η Βιοσύνθεση είναι μια θεωρία ζωής και ένα είδος θεραπείας που βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης: το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, τη γνωστική λειτουργία και στη σύνθεσή τους. Από τους αρχαίους χρόνους, στην Πυθαγόρεια θεωρία της Αρμονίας και στην Ιπποκράτεια παράδοση για την θεραπευτική δύναμη της φύσης, υπήρχε η επίγνωση της τρισυπόστατης φύσης του ανθρώπου. Στην Βιοσύνθεση αυτή η ενοποιητική έννοια εκσυγχρονίζεται και ευθυγραμμίζεται με την ψυχοθεραπευτική κατανόηση των ψυχικών συγκρούσεων, των αναγκών και των προβλημάτων με τη σωματική κατανόηση της ενεργειακής ροής στους ιστούς, την έκφραση της υγείας ή της ασθένειας στα σχήματα αναπνοής και μυϊκού τόνου και με τη πνευματική κατανόηση των πηγών των ουσιαστικών χαρακτηριστικών που η ενεργοποίησή τους αποτελεί έργο ζωής.

Η Βιοσύνθεση προσφέρει μια σύνθετη πολυδιάστατη προσέγγιση στην ανθρώπινη εμπειρία και έκφραση, και οι θεμελιώδεις αρχές της είναι πάρα πολύ απλές: η ενότητα πίσω από τη διαφορετικότητα, η αλληλεπίδραση των εκ διαμέτρου αντιθέτων τάσεων, η τριπλή εμβρυολογική και μορφολογική δομή του σώματος, και η έννοια των στοιχείων της αφής, ως βάση της μη λεκτικής επικοινωνίας, όπως η νότα για τη μουσική, ή το χρώμα για τη ζωγραφική.

Η έννοια των στοιχείων της αφής αναπτύχθηκε σε ένα διήμερο εργαστήρι με οκτώ συμμετέχοντες που εργαζόταν σε ζευγάρια για τέσσερις, στη Νέα Μηχανιώνα, σε μια παραλία του Αιγαίου, το 1984, κι έτσι η Βιοσύνθεση είναι περήφανη για τις Ελληνικές της ρίζες. Πολλές από τις κεντρικές μας έννοιες όπως η κάθαρση, η αρμονία, ο διάλογος, η θεραπεία, ακόμα και η λέξη σύνθεση, είναι ελληνικής καταγωγής. Η ιστορία της σωματικής ψυχοθεραπείας, της οποίας η Βιοσύνθεση είναι μέρος, είναι τόσο παλιά όσο και ο Ελληνικός πολιτισμός. Η λέξη θεραπεία ανάγεται στον Όμηρο. Η λέξη θεραπεία ανάγεται στον Πυθαγόρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, με ευχαρίστηση έγραψα αυτό το μικρό εισαγωγικό σημείωμα για την Ελληνική έκδοση του “Lifestreams” («Ροές Ζωής»).