Αφιέρωμα στον DAVID BOADELLA, Μέρος 4ο

Αφιέρωμα στον David Boadella

Πως η Βιοσύνθεση Eμπλούτισε τις Ζωές μας

Φόρος τιμής από θεραπευτές της Βιοσύνθεσης

Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες στην Πρώτη Διεθνή Διαδικτυακή Συνάντηση Θεραπευτών της Βιοσύνθεσης να μοιραστούν μαζί μας πώς η Βιοσύνθεση εμπλούτισε την ζωή τους. Ακολουθούν μερικά από τα αφιερώματά τους:

Η Βιοσύνθεση έφερε αλλαγή, καθαρότητα, δομή, κατανόηση, ηρεμία και ολότητα στη ζωή μου. Και μια σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό, την ψυχή, την καρδιά, το πνεύμα, την ουσία και το σώμα. Υποστήριξε το ταξίδι μου στη θεραπεία και με βοήθησε να κατανοήσω τον άλλον, όχι μόνο μέσω της ακαδημαϊκής γνώσης, αλλά και με την καρδιά μου.
Σας ευχαριστώ, David και Silvia, από όλο μου το είναι!
Αντιγόνη Ωραιοπούλου
Ελλάδα

* * *

Η Βιοσύνθεση μου έδωσε μια πολύ βαθιά και σφαιρική (παγκόσμια) αντίληψη του τρόπου με τον οποίο λειτουργώ, και κατά συνέπεια, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι άλλοι άνθρωποι. Έχει εμβαθύνει την πνευματική μου συνειδητοποίηση και κυρίως, έχει μετακινήσει τις τεκτονικές πλάκες της ψυχολογικής μου οργάνωσης.
Μαριλύν Πισάντε
Ελλάδα

* * *

Η Βιοσύνθεση έφερε στη ζωή μου περισσότερη ενσυνειδητότητα και γείωση. Η ζωή μου έγινε πιο δομημένη, όπως είναι και τα ποιήματα του David.
Diana Nikolaishvili
Γεωργία, Τιφλίδα

* * *

Η Βιοσύνθεση μου έδωσε την ευκαιρία να νιώσω ότι ανήκω κάπου που αγκαλιάζει όλο μου το είναι, όπως είναι. Αισθάνομαι ότι η Βιοσύνθεση είναι μια κοινότητα που χωράει κάθε ανθρώπινο ον, δέχεται όλα τα συναισθήματα, όλες τις σκέψεις και κάθε τι διαφορετικό. Η κοινότητα αυτή, υποστηρίζει τα μέλη της να αναπτύξουν τον εαυτό τους.
Σταυρούλα Σωφρονά
Ελλάδα

* * *

Είναι δάσκαλος – Εργαζόταν στα νεότερα χρόνια του, με τους νέους, μαθαίνοντας από αυτούς και μαζί τους, ενώ του ζητήθηκε να εκπαιδεύσει, να διδάξει, να συνοδεύσει, μέσα και παρά τις δυσκολίες της ζωής τους…
Είναι χορευτής – Έχει μάθει από εμπνευσμένους δασκάλους ο ίδιος, για τις κινήσεις και την κίνηση του σώματος, τον παλμό, τις ποικίλες και ωραίες ποιότητες που έρχονται με το χορό, και την ίδια τη ζωή…
Είναι ποιητής – αγαπά τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, τοποθετεί λέξεις, δημιουργώντας προτάσεις με τον πιο φανταστικό τρόπο, για να εκφράσει, να επικοινωνήσει και να αγγίξει όλα όσα συνοδεύουν τη ζωή….
Είναι μελετητής – Το διανοητικό του πεδίο είναι τεράστιο, το διάβασμά του βαθυστόχαστο, οι ορίζοντες του είναι ευρύτατοι, η ευελιξία του μυαλού του είναι απλά εντυπωσιακή, ανοίγοντας νέους χώρους, ξανά και ξανά…
Είναι θεραπευτής – “Η πιο μικρή επαφή είναι πιο σημαντική από ένα τόνο ενέργειας”. Αυτό μας έδειξε, αυτό διδαχθήκαμε, αυτό κρατήσαμε, όπου κι αν πηγαίνουμε, ό,τι κι αν κάνουμε…
Είναι ένας πολίτης του κόσμου – Δεν περιορίζει ποτέ τον εαυτό του σε ένα εθνικό ή κοινωνικό έδαφος. Καλωσορίζει τους πάντες, από οπουδήποτε κι αν είναι, καλωσορίζει τη μάθηση από τους άλλους, από άλλες ιστορίες, άλλους πολιτισμούς, άλλες χώρες.
Είναι απλά ένα σπουδαίο πνεύμα, είναι δίκαιος και είναι άνθρωπος.
Ντέιβιντ, είμαι βαθιά ευγνώμων για όλα όσα μπόρεσα να μάθω, να βιώσω και να μοιραστώ μαζί σου.
Με αγάπη, Susanne.
Susanne Maurer
Γερμανία

* * *

Προέρχομαι από ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο με πολλαπλές ειδικότητες. Διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις με οδήγησαν στην Βιοσύνθεση, όπου από νωρίς κατάλαβα ότι ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε για μένα, αυτό που ολοκλήρωνε, την εικόνα, που έβγαζε νόημα, που έλειπε από τις άλλες προσεγγίσεις που γνώριζα. Με βοήθησε να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που το μυαλό μου σκέφτοταν, με αυτό που μου έλεγε το σώμα μου όλη μου τη ζωή! Αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου μελετώντας εκεί, συνδυάζοντας όλες τις γνώσεις που είχα αποκτήσει, συνδεόμενη με την αλήθεια του πυρήνα μου, με τους καλοπροαίρετους συναδέλφους και με τον ανώτερο σκοπό της ζωής – δηλαδή να δίνω και να δέχομαι βοήθεια, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και την διαδρομή.
Σας ευχαριστώ, David και Silvia, για τη δημιουργία αυτής της προσέγγισης που μας κρατά όλους μαζί, δεν αποκλείει τίποτα και κανέναν!
Σοφία Κουκίδου
Ελλάδα

* * *

Η Βιοσύνθεση βοήθησε να ανθίσει η Sonia, που ήταν κρυμμένη σε ένα κουβάρι προτύπων, φόβο του να πάρει χώρο, ανασφάλειες, και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό της. Το να βιώσω μια βαθιά θεραπευτική διαδικασία με την προσέγγιση της Βιοσύνθεσης, να κάνω την εκπαίδευση, να συμμετάσχω σε πολλές συναντήσεις στο Heiden με βοήθησε να ενσωματώσω περαιτέρω τα πολλαπλά μου επίπεδα, να βρω τη θέση μου στον κόσμο, να βρω το νόημα της ύπαρξής μου, να έρθω σε επαφή με τις ιδιότητές μου και να μου επιτρέψω να τις εκφράσω στην προσωπική μου ζωή, στην εργασία μου ως ψυχοθεραπεύτρια και ως μέλος του Centro de Biossíntese da Bahia.
Νοιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη που είμαι μέλος αυτής της οικογένειας. Ειδικά ευχαριστώ την Eunice, τον David και τη Silvia.
Sonia Souza Coutinho
Βραζιλία

* * *

Η Βιοσύνθεση με έφερε στο κέντρο μου και είδε την δική μου εσωτερική μου δύναμη ως άτομο.
Είδε Εμένα!!!!
Supriti Ζάννα Μαντζώρου
Ελλάδα

* * *

Μια δυναμική πορεία που δίνει νέες προοπτικές και σχήμα στη ζωή.
Πέννυ Ζήκου
Ελλάδα

* * *

Η Βιοσύνθεση μου έδωσε μια βαθιά κατανόηση της επούλωσης και με βοήθησε προσωπικά να ξεπεράσω κάποια δύσκολη ιστορία, η οποία είχε τις ρίζες της στην προγεννητική και περιγεννητική ζωή. Μου επέτρεψε να αποκτήσω δύναμη, αυτοπεποίθηση και μια βαθιά, αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο δικό μου εσωτερικό έδαφος! Όπως συνήθιζε να λέει ο Ντέιβιντ, “Υπάρχει πάντα φωτιά κάτω από τις στάχτες!”
Carine Nussbaumer
Ελβετία

* * *

Συναντώντας τον David συμπληρώθηκε ένας κύκλος ζωής για μένα. Ερχόμενη από την παράδοση της Elsa Gindler, ήταν τεράστιος εμπλουτισμός να γνωρίσω τον David και το έργο του και να ενώσω αυτά τα δύο μονοπάτια για τη δική μου εξέλιξη και προς όφελος των θεραπευομένων μου. Είμαι πολύ ευγνώμων που είμαι μέρος της Κοινότητας της Βιοσύνθεσης.
Nimai
Γερμανία

* * *

Η Βιοσύνθεση ήρθε στη ζωή μου σαν ουράνιο δώρο. Έδωσε κατεύθυνση στη ζωή μου, και με δίδαξε να συνοδεύω τους συνανθρώπους μου στο ταξίδι τους προς τη θεραπεία με βαθύ σεβασμό, ευγένεια και ολιστική κατανόηση της πολύτιμης ύπαρξης του κάθε ατόμου. Ήταν τιμή μου που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον David, να νιώσω την καταπληκτική ποιότητα της παρουσίας του, και να γίνω μάρτυρας της τέχνης του ως θεραπευτή.
Μαρίνα Χαϊδούτη
Ελλάδα

* * *

Η Βιοσύνθεση έχει εμπλουτίσει τη ζωή μου σε πολλά επίπεδα. Σε βαθύτερο επίπεδο, με βοήθησε να συνδεθώ με την ελπίδα, και να γειώσω την εμπιστοσύνη στην ζωή. Με έχει βοηθήσει στην καθημερινότητα της ζωής μου, να επανασυνδεθώ με τη δική μου ελπίδα όταν οι θεραπευόμενοι μου ή αγαπημένα πρόσωπα χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ευχαριστώ τον David και την Silvia και όλη την κοινότητα για τη δημιουργία και την ζωντανή διατήρηση μιας μεθόδου που συνηχεί με την ψυχή της ζωής στο βαθύτερο της σημείο.
Paz Cardín
Ισπανία

* * *

Το Ανήκειν…
Η γη έχει στερέψει και η μαργαρίτα έχει πια από καιρό μαραθεί
στο φερμουάρ της πράσινης ζακέτας σου.
Ο ήλιος, μια ξεθωριασμένη κηλίδα στον ορίζοντα όπως το βλέμμα των ματιών σου…
Το ιερό σώμα, κείτεται κομματιασμένο στο βωμό
Του γενετικού “ανήκειν” χάνοντας την ουσία του,ενώ η ψυχή απογυμνωμένη γυρεύει να βρει τόπο να κατοικήσει…
Γυρεύει ένα σώμα ενωμένο, με ρυθμό και συνέχεια,
συμπαγές και αέρινο μαζί,
με καρδιά που χτυπά ζωντανά και
χέρια που μπορούν να ανοίξουν σαν φτερούγες
και να το αγκαλιάσουν.
Γυρεύει το ανήκειν από τη βιολογική οικογένεια
σε μία οικογένεια που μπορεί να τροφοδοτεί
το υγιές ανήκειν σε Εσένα, ως σώμα, ψυχή και οντότητα.
Ευδοκία Κατσιάνα
Ελλάδα

* * *

ΠΕΡΊΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ *
Η ιστορία του τραύματός σου
είναι σημαντική.
Θα είναι
Το παράθυρο
Απ’ όπου θα μπεις
Για να
Ξεκινήσεις το ταξίδι
της ανάρρωσης.
Ωστόσο,
Αυτό είναι μόνο
Η αρχή.
Το τραύμα είναι περισσότερο
Αυτό που συνέβη
Μέσα σου
Όταν έπρεπε
Να παγώσεις,
Να παλέψεις, να διαφύγεις.
Οι παρορμήσεις για
Μια υγιή, διορθωτική Εμπειρία
Βρίσκονται μέσα
Στο σώμα σου
Απλά περιμένουν
Εσένα
Να εμφανιστείς
Με μια
Περίεργη συμπονετική
Συντροφικότητα
Που έχει περπατήσει
Την δική της διαδρομή
Και μπορεί να λάμψει
Το φως
Για να σου δείξει την επανασύνδεση.
Μέχρι,Να γίνεις το δικό σου φως
Να γίνεις ο δικός σου ρυθμιστής
Να γίνεις ο δικός σου σωτήρας
Να γίνεις Ελεύθερος

© Attracta Gill
Ireland
* Εμπνευσμένο από το έργο ζωής του φίλου και δασκάλου μου Dr. David Boadella

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό INTERNATIONAL BODY PSYCHOTHERAPY JOURNAL, τεύχος Άνοιξη / Καλοκαίρι 2021

Μετάφραση κειμένου: Δέσποινα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Καλημέρης