Events

Nov 2017

#_EVENTIMAGE

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
#_EVENTDATES

ΩΡΕΣ/TIME
#_EVENTTIMES

{has_location}

ΧΩΡΟΣ/LOCATION
#_LOCATIONLINK

{/has_location}
#_EVENTNOTES
#_LOCATIONMAP
25/11/2017 - 26/11/2017
10:00 -15:00 #_CATEGORY

24px;">

Θεραπεύοντας το Tραύμα

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
Λιλή Αναγνωστοπούλου

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε επαγγελματίες που θέλουν να γνωρίσουν την ψυχοσωματική προσέγγιση στο τραύμα και ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν εισαγωγή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιοσύνθεσης. Ταυτόχρονα απευθύνονται σε όποιον θέλει να δουλέψει εστιασμένα και εντατικά σε θέματα που τον απασχολούν και σχετίζονται με τραυματικές εμπειρίες, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχει σε κάποια άλλη ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Στα σεμινάρια αναλύονται βασικές έννοιες του τραύματος, διαφορετικές κάθε φορά, και στη συνέχεια γίνεται θεραπευτική δουλειά για όλους τους συμμετέχοντες σε μικρές ομάδες 2-4 ατόμων με τη καθοδήγηση θaεραπευτών της Βιοσύνθεσης.

Η τραυματική εμπειρία μπορεί να οφείλεται σε καταστροφικά γεγονότα αλλά και σε επώδυνα γεγονότα καθημερινής ζωής. Δεν είναι το μέγεθος του γεγονότος, αλλά το μέγεθος της απειλής που βίωσε κάποιος, που έχει αποφασιστική σημασία. Αυτό που τραυματίζει δεν είναι το γεγονός αλλά η επίδραση του στο νευρικό σύστημα η οποία εκφράζεται με μια μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων από υπερδιέγερση μέχρι απάθεια, οργανικά προβλήματα και αρρώστιες, σωματικά συμπτώματα, φοβίες, επιθετική συμπεριφορά, αϋπνίες, δυσκολίες συγκέντρωσης κλπ.

Ως τραύμα ορίζεται η αποδιοργάνωση του νευρικού συστήματος που δεν μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τους κύκλους εγρήγορσης και χαλάρωσης που αποτελούν τη φυσιολογική του λειτουργία.

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το τραύμα είναι κατ’ αρχήν η εστίαση στις σωματικές αισθήσεις. Αυτές μας οδηγούν στη μεταμόρφωση της εγκλωβισμένης τραυματικής εμπειρίας σε απελευθερωτική θεραπευτική εμπειρία. Είναι στη φύση του νευρικού μας συστήματος να δρα εξισορροπητικά και να δημιουργεί στον πυρήνα της τραυματικής εμπειρίας έναν άλλο πυρήνα της θεραπευτικής οδού. Σε αυτόν το πυρήνα έχει πρόσβαση η αισθητηριακή μας αντίληψη και αυτόν ακολουθούμε.

Καθώς οι σύγχρονες έρευνες των νευροεπιστημών καταδεικνύουν πλέον την άμεση σχέση σωματικών αισθήσεων-συναισθημάτων και νοητικών λειτουργιών, ο ενοποιημένος άνθρωπος (σκέψη-συναίσθημα-συμπεριφορά) απαιτεί ενοποιημένες προσεγγίσεις για την θεραπεία του. Οι αυτορρυθμιστικές δυνατότητες του ανθρώπου είναι οι μόνες που θεραπεύουν πραγματικά. Ενεργοποιούνται πιο αποτελεσματικά μέσω της σωματικής προσέγγισης στο τραύμα απ’ ότι μέσω άλλων προσεγγίσεων που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στο νου αφήνοντας το σώμα εκτός θεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης στο τηλ. 210 6836485 ή στο e-mail info@biosynthesis.gr


Read more ...

Dec 2017

#_EVENTIMAGE

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
#_EVENTDATES

ΩΡΕΣ/TIME
#_EVENTTIMES

{has_location}

ΧΩΡΟΣ/LOCATION
#_LOCATIONLINK

{/has_location}
#_EVENTNOTES
#_LOCATIONMAP
03/12/2017
11:00 -14:15 #_CATEGORY

24px;">

Feldenkrais: Αναπνοή και κίνηση, Σεμινάριο 2

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι θα εξερευνήσουμε πως μπορούμε να απελευθερώσουμε την αναπνοή μας.


Read more ...

Jan 2018

#_EVENTIMAGE

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
#_EVENTDATES

ΩΡΕΣ/TIME
#_EVENTTIMES

{has_location}

ΧΩΡΟΣ/LOCATION
#_LOCATIONLINK

{/has_location}
#_EVENTNOTES
#_LOCATIONMAP
07/01/2018
11:00 -14:15 #_CATEGORY

24px;">

Σεμινάριο 3 Feldenkrais: Λεκάνη και Σεξουαλικότητα

Η μέθοδος Feldenkrais είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα σωματικής αγωγής το οποίο βασίζεται στις αρχές της φυσικής, της εμβιομηχανικής – κινησιολογίας, της βιολογίας, της νευροφυσιολογίας, της ψυχολογίας, της ανθρωπολογίας και της εξελικτικής θεωρίας.

Αντίθετα με τους συνήθεις τρόπους σωματικής αγωγής που εστιάζουν στην μυϊκή ενδυνάμωση, στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ή αερόβιας ικανότητας ή σε διατάσεις, η μέθοδος Feldenkrais εμβαθύνει την αίσθηση του πώς κινούμαστε, αναπτύσσει δηλαδή την κιναισθητική μας αντίληψη και μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε στερεότυπα πρότυπα κίνησης.  Μας διδάσκει στρατηγικές για να μειώσουμε την προσπάθεια και την καταπόνηση όταν κινούμαστε και μας μαθαίνει νέα πρότυπα που μας επιτρέπουν μια πιο αποτελεσματική και φυσιολογική στάση και κίνηση. Βελτιώνοντας την ποιότητα και τον συντονισμό της κίνησής μας, βελτιώνουμε και τη συναισθηματική και νοητική λειτουργία σε διάφορους τομείς της ζωή μας. Μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε, να λειτουργούμε και να ενεργούμε πιο άνετα και δημιουργικά.

Η κατανόηση και η βελτιστοποίηση της κίνησης, μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε. Η μέθοδος είναι κατάλληλη για ανθρώπους όλων των ηλικιών και με διαφορετικά προβλήματα υγείας. Είναι χρήσιμη για άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις, για ηλικιωμένους που επιθυμούν να βελτιώσουν την λειτουργικότητά τους σε καθημερινές δραστηριότητες, για μουσικούς και χορευτές που αναζητούν νέους τρόπους κινητικής έκφρασης, για αθλητές που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοση τους, ή παιδιά που έχουν κινητικές δυσκολίες. Με κλινικές μελέτες έχει τεκμηριωθεί η ωφελιμότητα της μεθόδου σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, το πάρκινσον, η εγκεφαλική παράλυση και το εγκεφαλικό επεισόδιο.  Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της στη μείωση του στρες.

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι θα εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε τη λεκάνη μας.
Η λεκάνη είναι πολύ σημαντική για την στάση του σώματος. Παρέχει σταθερότητα και διευκολύνει τη γείωση καθώς αποτελεί το κέντρο βάρους του σώματος.
Συνειδητοποιώντας αυτό το μέρος του σώματός μας θα διαχειριστούμε πιο φυσιολογικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια τις καθημερινές λειτουργικές μας δραστηριότητες.
Η συνειδητοποίηση μέσα απο την κίνηση μας αποκαλύπτει τη συγκεκριμένη οργάνωση της κίνησης και μας βοηθάει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ελευθερία. Η ελευθερία και η δυναμικότητα στη κίνηση της λεκάνης είναι άμεσα συνδεδεμένη την έκφραση της σεξουαλικής ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα.
Κόστος: 30 ευρώ
Για συμμετοχές μπορείτε να καλέσετε τις ημέρες και τις ώρες γραμματείας ή στέλνοντας ένα email.


Read more ...

Feb 2018

#_EVENTIMAGE

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
#_EVENTDATES

ΩΡΕΣ/TIME
#_EVENTTIMES

{has_location}

ΧΩΡΟΣ/LOCATION
#_LOCATIONLINK

{/has_location}
#_EVENTNOTES
#_LOCATIONMAP
03/02/2018 - 04/02/2018
10:00 -16:00 #_CATEGORY

24px;">

Βιοσύνθεση & Παιδιά

Βασιζόμενοι στην εργασία που πραγματοποιήθηκε στο προηγούμενο εργαστήριο, θα επικεντρωθούμε σε πρακτικά ζητήματα της εργασίας με παιδιά.

Αρχικά θα υπάρξει προβολή επιλεγμένων τμημάτων του δεύτερου εργαστηρίου και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση ώστε να λυθούν απορίες που τυχόν υπάρχουν.

Θα εστιάσουμε σε πρακτικά ζητήματα της θεραπείας και θα δωθούν πολλές ασκήσεις με τις οποίες αντιμετωπίζουμε τα θέματα που μας απασχολούν.

Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν και θα μάθουν να ενσωματώνουν στη θεραπευτική διαδικασία δύο προβολικά τέστ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως διαγνωστικά εργαλεία όσο και για την επικοινωνία και το ξεκίνημα της θεραπείας.

Επίσης, θα δωθεί έμφαση στην επικοινωνία με τους γονείς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της θεραπείας.

1. The Working Brain: An Introduction To Neuropsychology Luria Alexander 1976
2.Higher Cortical Functions in Man, 2nd Edition Luria Alexander 1980
3.Cognitive Development: Its Cultural and Social Foundations by A. R. Luria (Author), Michael Cole (Editor),
Martin Lopez-Morillas (Translator), Lynn Solotaroff (Translator)
4.The Coordination and Regulation Of Movements Oxford: Pergamon Press. Bernstein Nikolai, 1967
5.The tell-tale brain A neuroscientist’s quest for what makes us human V.S. Ramachandran, New York, 2011
6.Mirror neurons and imitation as the driving force behind “the great leap forward” in human evolution.
Ramachandran, V.S., 2000
7. The feeling of what happens: Body and emotion in the making of Consciousness. Damasio, A. New York, 1999 8.
Affect Regulation and the Origin of the Self: The Neurobiology of Emotional Development (Psychology Press &
Routledge Classic Editions) Allan N. Shore, 1994

Η Άννα Κόστινα είναι κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

Εκτός από τις βασικές σπουδές και την εκπαίδευση στην κλινική ψυχολογία (Ρωσία), έχει εκπαιδευτεί και στους εξής τομείς: Βiosynthesis (International Institute of Biosynthesis, Moscow Programm), Bodynamic (Bodynamic International ApS, Δανία, Moscow Programm), Ψυχόδραμα (Institution of Psychodrama and Role Training, Moscow), Emotional – Rational Therapy (Narcological Clinic No6, θεραπεια εξαρτήσεων). Έχει δουλέψει ως σύμβουλος γονέων και παιδιών σε σχολεία και ατομικά.

Το εργαστήριο αφορά όχι μόνο θεραπευτές της Βιοσύνθεσης αλλά και άλλων σωματικών ψυχοθεραπευτικών μεθόδων κι ιδιαίτερα όλους όσους εργάζονται με ή φροντίζουν παιδιά, καθώς και γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υγιή προσωπικότητα.


Read more ...
11/02/2018
16:30 -19:45 #_CATEGORY

24px;">

Σεμινάριο 3: Λεκάνη και Σεξουαλικότητα Β΄μέρος

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι θα εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε τη λεκάνη μας.


Read more ...

Mar 2018

#_EVENTIMAGE

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
#_EVENTDATES

ΩΡΕΣ/TIME
#_EVENTTIMES

{has_location}

ΧΩΡΟΣ/LOCATION
#_LOCATIONLINK

{/has_location}
#_EVENTNOTES
#_LOCATIONMAP
17/03/2018 - 18/03/2018
10:00 -15:00 #_CATEGORY

24px;">

Άνοιγμα, Σύνδεση και Προστασία της Καρδιάς

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε ως θεραπευτές να εργαζόμαστε με ανοικτή και προστατευμένη καρδιά.


Read more ...
30/03/2018 - 01/04/2018
00:00 -00:00 #_CATEGORY

24px;">

Ανατομία του συναισθήματος

Κάθε άνθρωπος, από τη σύλληψη του κιόλας, υπόκειται σε πληθώρα επιδράσεων. Η κυοφορία, ο τοκετός και η ανατροφή διαμορφώνουν σταδιακά τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείται σε όλα τα επίπεδα, σωματικά, συναισθηματικά, ψυχικά, πνευματικά και καθορίζουν το μετέπειτα τρόπο συσχέτισης με τον Εαυτό, τους συνανθρώπους και τον κόσμο.

Ως θεραπευτές της Βιοσύνθεσης ασχολούμαστε με διάφορα πεδία της ζωής: το σώμα, την αναπνοή, τα συναισθήματα, τις σχέσεις, τις εικόνες, τη γλώσσα, την ουσία. Χρησιμοποιούμε διάφορες ιδέες, μεθόδους και διαύλους επαφής για να αποκαταστήσουμε παλμικότητες (δλδ ελεύθερη ρυμθική κίνηση από τον ένα πόλο στον άλλο).

Ο David Boadella δηλώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστο πέντε (5) είδη σχέσεων μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Μια από αυτές είναι η εκπαίδευση και εξάσκηση. Εργαζόμενοι με το σώμα το διδάσκουμε να εκτελεί σωστή κίνηση. Αλλά τι είναι η «σωστή κίνηση»; Κάθε πρόσωπο μπορεί να κινηθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο. Κάνοντας μεγάλες σε έκταση και γρήγορες κινήσεις το πρόσωπο χρησιμοποιεί μόνιμα στερεότυπα που δεν είναι πάντοτε βέλτιστα. Εκτός αυτού, η μυική δραστηριότητα απουσία αισθήσεων δεν οδηγεί σε μακροχρόνιες ψυχολογικές και φυσικές αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά πολλοί θεραπευόμενοι δεν καταλαβαίνουν τι εννοούμε όταν μιλάμε για αισθήσεις και τους προτρέπουμε να ακολουθήσουν τις κινητικές παρορμήσεις τους. Έτσι, πρέπει να εξηγήσουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να «νοιώσουν». Αλλιώς η εργασία μας μετατρέπεται σε είδος γυμναστικής ή αποκτά καθαρά μεταφορικό χαρακτήρα.

Βασισμένοι στην εμπειρία των bodynamics, δημιουργήσαμε το Έργο Ανατομίας Κινήσεων (Anatomy of Movements Project). Ανακαλύψαμε ότι η εργασία με τα Όρια χωρίς κεντράρισμα και επαφή με την πραγματικότητα είναι τυπική και αναποτελεσματική. Για περαιτέρω διεξοδική εργασία είναι απαραίτητη η εξερεύνηση του πραγματικού εσωτερικού χώρου και η δημιουργία ενός φυσικού περιέκτη γύρω του. Για να το κάνουμε σωστά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερους μύες από αυτούς που αναφέρει το Bodynamic. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γνωρίσουμε μερικούς μύες που είναι σημαντικοί στην εργασία με το κεντράρισμα και τα όρια, και περιοχές του σώματος που εμπειρικά συνδέονται με διαφορετικούς τύπους ορίων.

Η Victoria Berezkina – Orlova είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια της Βιοσύνθεσης, διοργανώτρια του μακροχρόνιου Διεθνούς Προγράμματος Σωματικής Ψυχοθεραπείας της Βιοσύνθεσης στη Ρωσία, Διεθνής Εκπαιδεύτρια Βιοσύνθεσης, Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Σωματικής Ψυχοθεραπείας, και του Ρωσικού Ιδρύματος Βιοσύνθεσης.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας το 1982 με πτυχίο ψυχολόγου (ισοδύναμο ΒΑ).

Μετεκπαίδευση: Πιστοποιημένη θεραπεύτρια Bodynamic, ψυχολόγος – σύμβουλος οικογενειών και ατόμων, ψυχοθεραπεία οριακών καταστάσεων παιδιών και εφήβων, προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σωματικά προσανατολισμένη ψυχοθεραπεία, εργασία με PTSR, ψυχόδραμα, Γιουνγκιανή αναλυτική ψυχολογία, θεραπεία εστιασμένη σε σύντομη λύση, γκεστάλτ, εκπαίδευση στην ηθοποιία, μακροχρόνια προγράμματα στην process psychotherapy και την ψυχοθεραπεία τραύματος.

Οι κύριες κατευθύνσεις της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι: ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική ψυχολογία, εργασία ως εκπαιδεύτρια σε διάφορα προγράμματα.

Κύριο επαγγελματικό ενδιαφέρον: σωματικά προσανατολισμένη ψυχοθεραπεία.

Κύριο χόμπυ: ταξίδια στην Αφρική.

Το εργαστήριο αφορά όσους θέλουν να εξισορροπήσουν το Σωματικό Εγώ τους και τον τρόπο που οριοθετούνται, εκούσια ή ακούσια, στις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Αφορά όχι μόνο θεραπεύτριες/ές της Βιοσύνθεσης αλλά και αυτούς άλλων ψυχοθεραπευτικών μεθόδων.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 180€
Παρασκευή: 18:00-22:00
Σάββατο: 10:00-16:00
Κυριακή: 10:00-16:00


Read more ...

May 2018

#_EVENTIMAGE

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
#_EVENTDATES

ΩΡΕΣ/TIME
#_EVENTTIMES

{has_location}

ΧΩΡΟΣ/LOCATION
#_LOCATIONLINK

{/has_location}
#_EVENTNOTES
#_LOCATIONMAP
05/05/2018 - 06/05/2018
16:00 -21:00 #_CATEGORY

24px;">

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ: Η πνευματικότητα ως γείωση στον κόσμο

Το κέντρο Κεφαλής ή Στέμμα είναι η πύλη μας για τον γήινο κόσμο και αυτή προς τον Κόσμο και τον θάνατο. Η πνευματικότητα, η επίγνωση, η συνειδητότητα και ο τρόπος που βιώνουμε την φυσική μας ύπαρξη εκφράζονται και ρυθμίζονται από αυτό το κέντρο.
Κρήτη, Χανιά


Read more ...
19/05/2018 - 20/05/2018
10:00 -15:00 #_CATEGORY

24px;">

Είμαι, έτσι απλά

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα διερευνήσουμε την προγεννητική περίοδο και τους τρόπους επανόρθωσης των βιωμάτων στο παρόν, ώστε να απελευθερωθούν και να αναδειχθούν οι ποιότητές μας.


Read more ...

Sep 2018

#_EVENTIMAGE

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
#_EVENTDATES

ΩΡΕΣ/TIME
#_EVENTTIMES

{has_location}

ΧΩΡΟΣ/LOCATION
#_LOCATIONLINK

{/has_location}
#_EVENTNOTES
#_LOCATIONMAP
13/09/2018 - 16/09/2018
10:00 -16:00 #_CATEGORY

24px;">

Οι Ιερές Ρίζες της Θεραπείας/ The Sacred Roots of Therapy

Κάθε χρόνο μαζευόμαστε στον ιερό χώρο του Ασκληπείου για να ξανά συνδεθούμε με τις αρχαίες ρίζες της θεραπευτικής πρακτικής. Οργανώνουμε βιωματικά εργαστήρια με σκοπό την εμβάθυνση της θεραπευτικής διαδικασίας, συμβάλλοντας στη προσωπική και επαγγελματική μας ανάπτυξη.


Read more ...
1 2 3 4 5 6