10η Συνάντηση Θεραπευτών της Βιοσύνθεσης στην Επίδαυρο 12-15/09/2019

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/DATE
12/09/2019 - 15/09/2019

ΩΡΕΣ/TIME
7:00 pm - 3:00 pm


Κάθε χρόνο μαζευόμαστε στον ιερό χώρο του Ασκληπείου για να ξανά συνδεθούμε με τις αρχαίες ρίζες της θεραπευτικής πρακτικής. Οργανώνουμε βιωματικά εργαστήρια με σκοπό την εμβάθυνση της θεραπευτικής διαδικασίας, συμβάλλοντας στη προσωπική και επαγγελματική μας ανάπτυξη.

Προσκεκλημένοι μας φέτος και όσοι θεραπευτές – ανεξαρτήτως ειδικότητας – πιστεύουν ότι η ψυχή κατέχει κεντρικό ρόλο στη θεραπεία και θέλουν να έρθουν σε διάλογο και διάδραση μαζί μας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 19:00 και θα λήξει την Κυριακή μετά το μεσημεριανό γεύμα. Η συμμετοχή είναι 60 € το άτομο
(η τιμή δεν συμπεριλαμβάνει διαμονή και διατροφή).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 12/9
19:00 Συνάντηση στο ξενοδοχείο Ελένη
19:30 – 21:00
«Μόνοι… Ελεύθεροι… ΜΑΖΙ!»
Μαρίνα Χαϊδούτη, Ιλιάνα Γρηγοράτου, Μαρία Ιορδανίδου, Ελένη Μαυρομάτη, Γεωργία Πολυχρόνη, Βαγγέλης Σκαπεντζής, Αλέξανδρος Φονλάνκε (Ελλάδα)

Ένα Μαζί πανανθρώπινο που μας ενώνει όλους. Μέσο της ένωσης η καρδιά μας, η άγκυρα της σύνδεσης), η πηγή της ένωσης ρέει από τον πυρήνα μας (θάλασσα κοινή για όλους). Όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά μας ενώνει η ουσία μας. Η ουσία…. το βάθος που μας χωράει όλους. Η Βιοσύνθεση μας καλεί να συνδεθούμε με την ουσία μας, ο δρόμος για να της προσεγγίσουμε περνάει από τα 7 ενεργειακά πεδία. Μια διαδρομή για να βρει κανείς το δρόμο ώστε να βιώσει τον πυρήνα-ουσία του και να έρθει στο Μαζί.

21:00 Δείπνο σε κοντινή ταβέρνα
Παρασκευή 13/9
08:30 – 09:00 Άνοιγμα του λαιμού
Alena Vecerova Prochazkova (Τσεχία)

Μέσα από δουλειά αναπνοής και γείωσης με το σώμα θα εξερευνήσουμε με ποιον τρόπο ο ήχος μπορεί να εκφραστεί, πως διάφοροι τρόποι αναπνοής μπορούν να αλλάξουν τη αίσθηση του σώματος και πώς να ανοίξουμε τον λαιμό για ήχο και δημιουργικότητα.

09:00 – 10:00 Πρωινό
10:30 – 11:30 Μια εισαγωγή στις οριζόντιες και κάθετες σχέσεις και μια ιδιαίτερη ματιά στις αδελφικές σχέσεις και το πώς κατευθύνουν τις σχέσεις μας στις ομάδες.
Gerlinde Buchholz (Γερμανία)

12:00 – 13:00 «Η σιωπή της καρδιάς»
Δημήτρης Σιούερ (Κύπρος)

Αν καταφέρουμε να αφουγκραστούμε την ηχηρή και ισχυρή σιωπή της Καρδιάς, τότε μπορούμε να ακούσουμε και να αισθανθούμε όσα έχει το Σώμα μας να μας πει.
Αισθήσεις, συναισθήματα, ανείπωτα λόγια, κινήσεις του σώματος που ήταν αναγκαίες και είχαν αρχίσει αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.
Τότε ίσως να μπορούμε να ταξιδέψουμε στο μέσα μας να αγγίξουμε τα τραύματα μας, και να λύσουμε αυτά που ίσως παραμένουν άλυτα και προκαλούν ακόμα πόνο.
Γεύμα
17:30 – 19:00 «Από την κατανόηση της μητ(έ)ρας στην αυτοφροντίδα»
Γεωργία Φραγκάκη (Ελλάδα)

Η σχέση μας με τη μητέρα – μήτρα είναι βαθειά, κυτταρική, οργανική και επηρεάζει τον τρόπο σύνδεσης μας με τον εαυτό, με τους άλλους, με τον κόσμο.
Κατανοώντας και θεραπεύοντας την εσωτερικευμένη μητέρα, μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και να επιλέγουμε με υγεία.

Ως ενήλικες μπορούμε να είμαστε εμείς, η ιδανική μητέρα του εαυτού μας και να
φροντίσουμε με ανιδιοτελή αγάπη, τις ανάγκες και τα συναισθήματα μας.
Μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων
και να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Μπορούμε, ως θεραπευτές, να φροντίσουμε
καλύτερα τις νέες μητέρες και τους πατέρες και να βοηθήσουμε έτσι τα
παιδιά.

19:30 – 21:00 «Χορεύοντας το κάθε εδώ και τώρα μου».
Εκφραστική Κίνηση- μέθοδος Rio abierto.
Ειρήνη Μπατάκη

Η εκφραστική κίνηση Rio Abierto (στα ελληνικά ανοικτό ποτάμι) είναι ένας δημιουργικός συνδυασμός ψυχοσωματικών, καλλιτεχνικών και διαπροσωπικών προσεγγίσεων όσο αφορά την ΚΙΝΗΣΗ και ΕΚΦΡΑΣΗ του σώματος και του εαυτού και μας καλεί να χτίσουμε μια περισσότερο υγιή και αρμονική σχέση με το σώμα μας, τον εαυτό μας, με τους άλλους, την Γη και τον Χώρο που μας περιβάλλει.

Ξεκίνησε το 1966 από την Αργεντινή και την ψυχολόγο Maria Adela Palcos και διαδόθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου με εξαιρετικά επιτυχημένες εφαρμογές στον τομέα της εκπαίδευσης, της προσωπικής ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας.

Στο εργαστήριο αυτό θα έρθουμε σε πρώτη γνωριμία με την μέθοδο Rio abierto, προκειμένου να διευρύνουμε την σωματική μας συνείδηση, να γειώσουμε τη ζωτικότητα και την παλέτα των συναισθημάτων και εκφραστικών δυνατοτήτων μας και να μοιραστούμε την χαρά και δημιουργικότητα της ομαδικής και ελεύθερης κίνησης στη μουσική.

Σάββατο 15/9
08:00 – 09:00 Πρωινή δραστηριότητα στην παραλία
09:00 – 10:00 Πρωινό
10:00 Αναχώρηση για την Αρχαία Επίδαυρο
10:30 – 12:00 «Από την τραγωδία στη θεραπεία: αντίστροφη πορεία στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου»
Δήμητρα Καμαρινού (Ελλάδα)

Πώς η Τραγωδία δρούσε θεραπευτικά στις τραγωδίες της ζωής;. Ακολουθώντας πορεία αντίστροφη από την αρχαία, δηλαδή από το αμφιθέατρο προς την είσοδο του Ασκληπιείου, θα εξερευνήσουμε σαν σε μύηση θεραπευτικές πρακτικές για το “υγιαίνον της ψυχής”.

12:00 – 13:00 «Στοιχείο – η πηγή δύναμης μας»
Alexander Sellyar – (Ρωσία)

Ο καθένας μας έχει γεννηθεί σε κάποια χρονική περίοδο και σε κάποιο σημείο. Στην γέννηση μας ο καθένας μας λαμβάνει την ενέργεια του στοιχείου του. Αυτό μας βοηθάει και μας δίνει δύναμη. Μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με το στοιχείο μας αυτό. Σ’αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε ποιο είναι το στοιχείο μας, ποια στοιχεία μας βοηθούν και ποια μας αποδυναμώνουν ή και μας είναι επικίνδυνα.
13:00 – 14:00 «Αυτοσχεδιασμός στη φύση»
Amit Azaz (Ισραήλ)

Καθοδηγούμενη κίνηση με στόχο την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και μεταξύ μας.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο
18:00 – 19:30 «Συνάντηση με τους προγόνους»
Κάρλα Ματακιόνι, Ροζάννα Ελευθερίου (Ελλάδα)

Σ’ αυτόν το ιδιαίτερο τόπο την Επίδαυρο, σας προσκαλούμε σε μια ξεχωριστή συνάντηση. Την συνάντηση με τους προγόνους μας. Με όχημα το σώμα που είναι φορέας της ζωής αλλά και της μνήμης ολόκληρης της ιστορίας μας, σ’ αυτό το εργαστήρι χρησιμοποιώντας το χορό, την διαλογιστική κίνηση και ασκήσεις ψυχοδράματος, θα αφουγκραστούμε το σώμα και το πνεύμα για να συλλέξουμε μηνύματα μιας θετικής κληρονομιάς απ’ τους προγόνους μας, με σκοπό να συνδεθούμε στο παρόν με την πίστη, την ελπίδα και την ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής.

20:00 – 21:30 «Η Αναπνοή μου είναι…»
Φρόσω Ματσούκα (Ελλάδα)

Ζεις χάρη στην αναπνοή. Είσαι προϊόν μιας αναπνοής. Κάθε τι που αντιλαμβάνεσαι και πραγματοποιείς γίνεται μέσω της αναπνοής. Τη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με την αναπνοή σου, το Σύμπαν ρέει με αφθονία μέσα σου.
Yogi Bhajan

Κυριακή 16/9
08:00 – 08:30 Πρωινή δραστηριότητα στην παραλία
08:30 – 09:30 Πρωινό
09:30 – 10:30 «Απαλότητα στο σώμα»
Paz Cardin (Ισπανία)

Η εμπειρία της απαλότητας ως μέρος του εαυτού είναι αυτό που θα εξερευνήσουμε. Μια σωματική δουλειά μέσα από την απαλότητα που θα καθοδηγηθεί στην ακινησία και την κίνηση δίνοντας την δυνατότητα κανείς την ενσωματώσουμε στη ζωή μας.

Όπως η απαλότητα φαίνεται να χάνεται σ’αυτό τον σκληρό κόσμο, απομονομένη στην στενή προσωπική ζωή που και αυτή φαίνεται να εξαφανίζεται. Το εργαστήριο αυτό είναι μια προσπάθεια να μας υπενθυμίσει την σημασία της γλυκήτητας στον κόσμο μας, ως μέρος της εμπειρίας την Αγάπης. Θυμίζει το ποίημα του Lain Thomas:
«Αν είστε απαλοί. Μην αφήνετε τον κόσμο να σας κάνει σκληρούς. Μην αφήνετε τον πόνο να σας κάνει να μισείτε. Μην αφήνετε την πικρία να σας κλέψει την γλυκήτητα. Να είστε περίφανοι που αν και ο υπόλοιπος κόσμος διαφωνεί, συνεχίζετε να πιστεύετε ότι είναι ένα όμορφο μέρος.»

11:00 – 12:00 «Ενθάρρυνση της συνειδητής πρόσδεσης»
Mark Ludwig (ΗΠΑ)

Ομιλία και βίντεο για το πώς προσεγγίζει αναπτυξιακά η Σωματική Ψυχολογία την δουλειά με την δυάδα μωρό-γονιός, με μωρά από 0 έως 1 έτους και τους γονείς τους. Η προσέγγιση «Ενθάρρυνση της Ενσυνείδητης Πρόσδεσης» χρησιμοποιεί το μασάζ του μωρού από τον γονέα ως βάση για την εκπαίδευση των γονιών στη δική τους αυτορρύθμιση και την αλληλορύθμιση των πολλαπλών οργανικών καταστάσεων του μωρού. Αυτό το εργαστήριο θα εστιάσει στην σημασία της ευαίσθητης απτικής επαφής μεταξύ του μωρού και του γονιού και πως η ασφαλής πρόσδεση επικοινωνείται πρωταρχικά μέσα από την ποιότητα του αγγίγματος και της φροντίδας. Θα τονίσει μια αναδυόμενη παρέμβαση ψυχικής υγείας, ένα υλικό εκπαίδευσης γονέων 10 εβδομάδων, χρησιμοποιώντας το μασάζ μωρού – γονέα ως βάση για την ανάπτυξη της γονικής συνήχησης. Εφάρμοσα αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με την συνεργάτιδα μου Amy Cooper MA για μια περίοδο 3 χρόνων στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

12:30 – 13:30 Kechries Project
13:30 – 14:30 Κλείσιμο συνάντησης

Θυμηθείτε να φέρετε μαζί σας:
– Μαξιλαράκι ή στρώμα για γιόγκα ή πετσέτα μπάνιου
– Αντικουνουπικό! (για το δωμάτιο και το σώμα)

Map Unavailable